Vi är många som konkurrerar om människors uppmärksamhet idag. Som marknadsförare skickar vi nyhetsbrev, postar i sociala medier, skriver blogginlägg, som detta, och gör allt vi kan för att nå ut med våra produkter, aktiviteter eller tjänster.

En kommunikationskanal som visat sig vara mycket effektiv för våra app-kunder är push-notiser.

Vad är push-notiser?

De flesta av oss får massor av notiser varje dag från nyhetsappar, sociala medie-appar som Facebook och Instagram, från den där hälsoappen som påminner oss att dricka vatten eller att det är dags att gå en promenad och så vidare. Push-notiser är helt enkelt meddelanden från en app som skickas direkt till användaren utan att hen behöver öppna appen.

Med en guideapp från OnSpotStory har ni möjlighet att lägga till modulen Push-notiser. Och kan då skicka/pusha meddelanden direkt till alla som laddat ned er app och som tackat ja till notiser.  Ni behöver alltså inte nöja er med att hoppas på att de besökare er hemsida, läser ert nyhetsbrev eller ser era inlägg i sociala medier, utan ni kan skicka ett meddelande direkt.

Med modulen kommer också statistik så att ni kan se hur många som tackat ja till notiser, hur många som klickat på dem osv.

Vi tror verkligen på att fler besöksmål skulle ha stor nytta av push-notiser av flera anledningar, som vi ska berätta mer om i det här blogginlägget.

Direkt kommunikation

Jo, som vi nämnde i inledningen så erbjuder push-notiser en omedelbar och direkt kommunikation med era besökare. Vilket möjliggör snabb leverans av viktig information utan att användaren själv aktivt behöver söka upp informationen, använda appen, eller besöka hemsidan.  När det gäller besöksmål, som är majoriteten av OnSpotStorys kunder, kan det handla om att informera om biljettsläpp, aktiviteter som djurmatning, att en visning börjar, informera om ändringar i ett program eller att skicka ut en enkät efter besöket.

Eller som i exemplet Uppsala konst och kulturarv nedan, att skicka ut notiser om när ljusverken i ljusfestivalen Allt ljus på Uppsala tänds för dagen. (Mer om just detta på OnSpotStory-dagen den 21 mars. )

Push-notiser i appen Uppsala konst och kulturarv

Engagemang

Genom att skicka relevanta meddelanden kan push-notiser öka användarnas eller besökarnas engagemang med appen eller platsen. Användare påminns om nytt innehåll, nya programpunkter eller annan information som kan intressera dem, vilket ökar chansen att de återvänder, både till appen och till platsen.

Har ni en guidad tur i appen kan ni till exempel göra en ny variant på den. Till exempel riktad mot barn istället för vuxna, och med quizfrågor. Genom att skicka en notis om att det finns nytt innehåll i appen får besökaren som redan gått den tidigare rundan en anledning att återkomma. Kanske med barnen eller barnbarnet den här gången. Eller så vill ni bara berätta att just den här veckan blommar äntligen näsduksträdet, att fåren fått lamm eller att det finns platser kvar till kvällens teaterföreställning.

Segmentering

En av de stora fördelarna med push-notiser är möjligheten att anpassa dem efter olika besökare och beteenden. Genom att leverera olika meddelanden beroende på var besökarna befinner sig, eller hur länge det var sedan de interagerade med appen, kan ni öka chansen att de återvänder. Det kan till exempel handla om att skicka ut en enkät till de som precis spenderat dagen i den botaniska trädgården, eller att påminna om att ni öppnat för säsongen, till de som inte redan använt appen den senaste tiden.

Marknadsföring

För ett besöksmål kan push-notiser vara ett kraftfullt verktyg för marknadsföring. Genom att skicka påminnelser och riktade erbjudanden eller kampanjer till de som har appen kan ni öka antalet återkommande besökare. Kanske kan just er app ge stadens invånare viktig information om när det är broöppning eller vilka parkeringshus som är fulla just nu? Nyttan med appen blir då tydlig för användaren och ni bygger lojalitet.

Sammanfattningsvis är push-notiser en viktig del av dagens digitala landskap och erbjuder en rad fördelar för både användare och besöksmål. Besökarna kan få relevant information vid rätt tillfälle och besöksmålet når ut med sina programpunkter, nyheter och annat innehåll.

Det är dock viktigt att inte överanvända funktionen, spamma folk med information och att ha en strategi för vad, hur och när ni ska skicka push. Det kommer vi fördjupa oss i nästa blogginlägg: Push-notiser del 2: Så använder du Push-notiser på bästa sätt. 

Har ni en app idag är det enkelt att lägga till modulen Push-notiser. Utbildning i verktyget ingår såklart. Bara ring eller mejla oss!