I OnSpotStorys app för museer och besöksmål finns många möjligheter med AR. AR står för augmented reality, förstärkt verklighet på svenska, och kan beskrivas som att man lägger ett digitalt filter på verkligheten.
Filmen ovan är resultatet av en utflykt till Birka, Vikingastaden. Dit vi åkte för att testa vår AR-modul och visa på några av de många möjligheterna som finns. Vi hoppas att den väcker inspiration och idéer till hur ni kan använda AR.
Möjligheter med AR för museer och besöksmål
Med Augmented Reality (AR) kan ni förstärka upplevelsen genom att låta besökare se mer än vad som faktiskt är synligt i verkligheten. Det kan vara bilder, grafik eller 3D-modeller. Med AR-funktionen i er guide-app kan ni förstärka upplevelsen och berätta helt nya historier.
Ni kan bland mycket annat:
- Visa föremål eller personer som egentligen inte finns på platsen.
- Skapa upptäcktsfärder och skattjakter.
- Lägg ett till lager av information på verkligheten.
Uttrycket att endast fantasin sätter gränser är ju lite slitet men när det gäller AR stämmer det väldigt väl.
Om pilotprojektet: under marken på Birka, Vikingastaden
På ön Björkö i Mälaren ligger Birka, Vikingastaden. Här finns en stor mängd fornlämningar och närmare 3000 gravar från vikingatiden. Tänk om man kunde se hur det en gång sett ut under gräset precis på platsen där man står? Med AR är det möjligt.
Vi la in bilder på ett par av gravarna i appen och sedan placerade vi dessa på platsen där de en gång hittades. När besökaren sen står på just den platsen och sveper telefonen över marken får hen se hur graven sett ut. Vi skapade även 3D-modeller av ett par av de föremål hittats. Dessa dyker också upp i mobilen på platsen där de grävts fram av arkeologer.
Storytelling och dramaturgi
För att skapa en spännande dramaturgi tog vi tillsammans med Linda Wåhlander, arkeolog och museipedagog, fram en berättelse utifrån en av gravarna (Bj 660 för den arkeologiskt intresserade). I just denna grav låg en kvinna med värdefulla smycken, vilket tyder på att hon haft hög status. Det finns också tecken på att hon haft en stav med sig i graven, och därmed kan ha varit en völva, det vill säga en vikingatida spåkvinna.
Upplevelsen börjar med att vi möts av völvan som nu, efter mer än tusen år, är tillbaka som en vålnad. Hon behöver vår hjälp att hitta sin försvunna stav. Jakten på den försvunna staven blir en rolig lek och samtidigt en guidad visning om några av gravarna och föremålen på Birka. Ett kul sätt att lära sig och ta sig fram på en historisk plats.
Detta är alltså ett pilotprojekt och AR-upplevelsen finns inte för besökare på Birka, Vikingastaden i dagsläget. Men åk gärna dit ändå! Museet öppnar snart med en ny utställning och det är en mycket vacker plats att strosa om kring på, med vikingahistorien under fötterna.
Nyfiken och vill veta mer om hur ni kan använda AR för att förstärka upplevelsen av just ert besöksmål? Kontakta oss så berättar vi mer.