AR i Göteborgs botaniska trädgård

2023 fyller Göteborgs botaniska trädgård 100 år och även om inte appen funnits med riktigt lika länge, så är den en av OnSpotStorys äldsta appar. Version 1.0 lanserades på App store och Google play 2016 och har sedan dess utvecklats en hel del. Både vad gäller innehåll och funktionalitet. Sommaren 2023 lanserades promenaden Träd in i Botaniska – en guidning med Augmented Reality.

Utmaning

Göteborgs botaniska trädgård invigdes 1923 i samband med den stora jubileumsutställningen då också bl.a. Liseberg, Konstmuséet och Göteborgs naturhistoriska museum öppnade sina portar. Botaniska har årligen mer än 630 000 besökare och är en verksamhet i ständig utveckling.  Botaniskas uppgift är att värna om och arbeta med växtvärldens mångfald. Trädgården är en betydelsefull infrastruktur för forskning, där barn undervisas om naturen och där man kan njuta av växter från jordens alla hörn i vackert komponerade trädgårdsrum.

Runt om i trädgården finns skyltar och växternas namn är utmärkta men för komplettera fysiska guidade turer och att ge besökarna mer information på både svenska och engelska valde Botaniska 2016 att skapa en app med självguidade turer. Besökarna kan välja mellan att gå hela Botaniska runt, Vandra i det vilda: en kortare tur i de vildaste delarna av trädgården och Hälsostigen som fokuserar på naturens betydelse för hälsan.

Efter coronapandemin, då Botaniska som kunde hålla öppet trots restriktioner hade besöksrekord och många nya besökare hittade dit, ville de skapa en engagerande vandring för barn och familjer. De ville ha någon typ av skattjaktsupplägg med syftet att öka kunskapen om biologisk mångfald på ett roligt sätt.

Lösning

Vi diskuterade olika ideér och möjligheter tillsammans med Botaniska och landade till slut i ett upplägg med både quiz, poäng och Augmented Reality. Botaniska satte ihop en projektgrupp med pedagoger och kommunikatörer som tog fram trädtemat och innehållet på vandringens elva stopp.

Till varje stopp skapades sedan en AR-upplevelse som triggas av att besökaren skannar en trädsymbol på platsen. I telefonens kamera visas då t.ex. en animerad film, ett 3d-objekt eller en fornnordisk gud ”ovanpå verkligheten”. Och det gäller att vara uppmärksam på innehållet för sedan kommer en quizfråga.

Att hitta AR-upplevelsen och att svara rätt på frågan belönas med poäng i form av årsringar. Användaren börjar som liten planta och kan sedan växa till ett stort träd. Efter avslutad vandring kan man se sitt resultat och även dela det i sociala medier.

Botaniska producerade själva allt innehåll i form av 2d-animeringar, 3d-objekt och greenscreenfilmer. Vi fanns med som bollplank och support för format och problemlösning under hela projektets gång. Vi gjorde också anpassningar av både AR- och spelifieringsmodulen för att tillgodose Botaniskas önskemål både vad gällde design och funktion.

Det har varit en otroligt lärorik process för Botaniska att utforska vilka verktyg vi nu kan använda för att tillgängliggöra växters berättelser, att vi kan ta hjälp av en mängd olika typer av media. AR är ett lekfullt och pedagogiskt sätt att berätta som vi vill fortsätta att använda även i framtiden. Inte minst i kombination med gamification.

Ellinor Smederöd, Digital kommunikatör, Göteborgs botaniska trädgård