Vad är Augmented Reality?
AR står för augmented reality, förstärkt verklighet på svenska, och kan beskrivas som att man lägger ett digitalt filter på verkligheten. Tekniken använder sig av mobilens kamera och användare kan på så sätt se bilder, 3D-föremål, grafik med mera som inte finns där i verkligheten. Med AR kan ni:
Visa föremål eller personer ”ovanpå” verkligheten.
Visa framtidsvisioner eller hur det såg ut förr.
Skapa upptäcktsfärder och skattjakter.
Läs mer om vårt pilotprojekt på Birka, Vikingastaden i blogginlägget.
Fördelarna med Augmented Reality
Med AR-funktionen i er guide-app kan ni förstärka upplevelsen – berätta och visa helt nya perspektiv. AR kan ge liv till platser där det finns mindre att se. Ni kan låta besökare resa i tiden, visa hur ett mästerverk skapades eller visualisera hur någonting fungerar.
Appar med AR skapar en wow-effekt hos besökare vilket gör att de gärna berättar om appen, delar med sig av sin upplevelse och på så vis skapas uppmärksamhet kring besöksmålet.
Hur funkar det?
I OnSpotStorys appar finns många möjligheter med AR. Det finns flera olika varianter på triggning, det vill säga vad som får igång en AR-händelse:
Platsbaserad AR: Appen triggar igång visst AR innehåll utifrån besökarens GPS-position. Denna variant använder t.ex. Pokemon Go spelet.
Markörbaserad AR: I de här fallet triggar appen igång på specifika markörer såsom en bild, skylt, verkliga föremål eller en QR-kod. Besökaren använder mobilens kamera för att läsa av en markör vilket får något att hända.
Ytbaserad AR: AR objekt kan triggas genom att hitta en yta, exempelvis ett bord, golv eller en gata. Det är så t. ex. IKEA Place appen fungerar.
Oavsett vilken typ av AR man väljer finns möjligheten att trigga olika typer av innehåll:
En bild eller grafik dyker upp
En film eller ett ljudspår sätter igång
Ett 3D föremål dyker upp
En quizfråga visas